31.10.2011  Turistický výlet – Haligovské skaly

Ani tento, hoc aj prázdninový deň sme neleňošili, ale vybrali sme sa pokochať krásnou jesennou prírodou v Pieninskom Národnom Parku. Tentokrát sme sa vybrali na Haligovské Skaly. Z Lesnického Sedla, kde sa nám naskytol krásny výhľad na Spišskú Maguru a Vysoké Tatry sme kráčali hrebeňom k nášmu cieľu. Po krátkej posilňujúcej prestávke Pod Plašnou sme pokračovali chodníkom, z ktorého boli na dosah ruky skvelé trnky. Naše kroky viedli k najväčšej a najvýznamnejšej predstaviteľke jaskýň bradlového pásma na Slovensku - k Aksamitke, ktorej celková dĺžka je 330 m. Od nej sme sa pobrali chodníčkami, ktoré nás viedli po Haligovských Skalách. Po krátkom čase sme mohli obdivovať očarujúci prírodný, skalný útvar, ktorý nesie meno "Vstupná brána do Pienin". Potom sme sa na malú chvíľu ponorili do tajomstiev, ktoré v sebe skrýva Zbojnícka jaskyňa. Zbojníkov sme tam nestretli a nenašli ani ukrytý poklad. No okrem trocha strachu a rozbitého jedného čela sme si z nej odniesli super zážitok. Spiatočná cesta pri zostupovaní bola sprevádzaná tajomstvami legendami opradených opustených dreveníc, ktoré tajuplne rozprávajú svoje príbehy až dodnes. Aj takto skvelo sme mohli spoločne prežiť ďalší krásny deň, ktorý nám dal Pán.

o. Miro

18.2.2011  Evanjelizačný koncert rómskej gospelovej kapely F6

O tom, že aj Rómovia majú otvorené srdcia pre Boha, svedčí ich účasť na koncerte rómskej gospelovej kapely F6, ktorá zavítala do našej farnosti 18.2.2011. Koncert sa uskutočnil v sále Kultúrneho domu a tí, ktorí naň zavítali, zažili nádhernú atmosféru plnú pokoja a radosti. Členovia kapely pochádzajú z okresu Vranov nad Topľou, presnejšie z dedinky Čičava, kde pôsobia v pastoračnom centre Rómov. Okrem skladania piesní organizujú evanjelizačné koncerty v školách a rómskych osadách a tiež hrajú na veľkých gospelových festivaloch (CampFest, Verím, Pane a ďalšie). Cieľom hudobníkov je privádzať ľudí do Božej prítomnosti a skrze hudbu evanjelizovať Rómov aj Nerómov. To sa im podarilo aj u nás. Súčasťou koncertu boli aj osobné svedectvá jednotlivých členov kapely, v ktorých hovorili, ako začali žiť svoj život s Bohom a ako sa ich životy začali meniť. Kiežby sme sa mohli takto častejšie stretnúť pri spoločnom vzdávaní chvál Bohu. 

9.12.2010  Svätá liturgia so sviatosťou pomazania chorých

"Trpí niekto z vás? Nech sa modlí. Je niekto veselý? Nech spieva žalmy. Je niekto z vás chorý? Nech si zavolá starších Cirkvi; a nech sa nad ním modlia a mažú ho olejom v Pánovom mene. Modlitba s vierou uzdraví chorého a Pán mu uľaví; a ak sa dopustil hriechov, odpustia sa mu."  (Jak 5, 13-15)

 Pomazanie chorých je sviatosť, v ktorej sa udeľuje chorému veriacemu posväcujúca milosť, aby ho pozdvihla a posilnila. Je jednou zo siedmych sviatostí ustanovených Kristom, ktorá slúži na uzdravenie človeka na tele i na duši. Vysluhovateľ mlčky vkladá ruky na chorého a vo viere Cirkvi sa za neho modlí. Potom nasleduje pomazanie. V našej farnosti sa dňa 9.12.2010 vysluhovala táto sviatosť, ktorá bola spojená so svätou liturgiou a vysluhovateľov bolo hneď sedem: o. Miroslav Šimko, o. Ján Čekan, o. Jozef Greško, o. Peter Iľko, o. Peter Tremko, o. Marcel Pisio a o. Martin Krajňák. Aj účasť veriacich bola vysoká. Veríme, že si každý domov odniesol potrebné milosti. 

13.6. - 15.6.2008  Obnova Svätých Misií

Jún v našej farnosti je mesiacom, v ktorom sa konalo viac akcií. Prvou bolo prvé sväté prijímanie, druhou návšteva arcibiskupa a metropolitu Jána Babjaka SJ, ktorá bola spojená s vysviackou novej farskej budovy a v poradí treťou akciou bola obnova Svätých Misií.

Po roku k nám opäť zavítal otec Mikuláš Tressa. Obnova Svätých Misií začala začala 13.6.2008 a trvala do 15.6.2008.>

Začala sa v piatok o 18:00 hod. svätou liturgiou, ktorú slúžil o. Mikuláš. Po skončení liturgie bolo stretnutie manželských párov. Okrem manželských párov v chráme ostali aj tí, čo sa na manželstvo pripravujú. Stretnutie s o. Mikulášom bolo zaujímavé, poučné, dozvedeli sme sa niečo nové, ako sa majú manželia k sebe správať, ako komunikovať, ako pristupovať k výchove detí a ešte mnoho iných vecí. Deň bol zakončený neskoro večer, ale z chrámu sme odchádzali o niečo múdrejší a spokojnejší.

Duhý deň pokračoval dopoludňajším stretnutím o. Mikuláša s mládežou.

Večernú liturgiu slúžil o. Štefan Kitľan, ktorý bol tiež u nás pred rokom na Svätých Misiách. V homílii hovoril o Božskom srdci Ježišovom, aké je ranené našimi hriechami, ako ho máme uctievať a milovať ho. Ono je zdrojom milosti. Po skončení liturgie pokračovalo stretnutie s o. Mikulášom pri vyložení presvätej eucharistie, spojenej s modlitbami za uzdravenie. Spoločne sme prosili, ďakovali a zvelebovali Boha.

Tretí deň Obnovy Svätých Misií bola nedeľa. Svätá liturgia sa začala o 10:00 hod. Slúžil ju o. Mikuláš spolu s našim o. Ľubošom. Vo svojej homílii o. Mikuláš hovoril o uzdravení, viere a modlitbe. Poukazoval, aká je dôležitá modlitba a viera človeka pri uzdravení duše a tela. Po ukončení liturgie o. Mikuláš posvätil náboženské predmety.

Celkom v závere mu náš duchovný otec Ľuboš poďakoval za jeho slová povzbudenia počas týchto troch dní, ktoré s nami prežil.

Vonku pri misijnom kríži sme sa pomodlili modlitbu a takto sme zakončili tento deň.

Ďakujeme Bohu za tieto misie, že sme mohli prežiť dní plné milosti a povzbudení Božím slovom uskutočňovať a šíriť ho nielen slovom, ale aj životom doma, v práci a vo svojom okolí.

Poďakovanie patrí aj nášmu duchovnému otcovi Ľubošovi, že sa postaral, aby sa v našej farnosti tieto misie uskutočnili.

veriaci farnosti

8.6.2008  Posviacka novej farskej budovy

V nedeľu 8. júna 2008 bola v našej farnosti výnimočná udalosť. Navštívil nás arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ pri príležitosti posvätenia novopostavenej farskej budovy. Nová farská budova sa začala stavať svojpomocne za pôsobenia o. Juraja Kuchtanina v našej farnosti a dokončila sa za pôsobenia terajšieho správcu farnosti o. Ľuboša Kohúta.

Pred farskou budovou vladyku privítal starosta obce a veriaci farnosti. Od 9:30 hod. sa začala posviacka fary. Vladyka vo svojom príhovore povedal, že táto budova bude otvorená pre všetkých ľudí, nech prichádzajú so svojimi starosťami ale aj radosťami.

Po vysviacke v sprievode veriacich sme sa pobrali do chrámu na svätú liturgiu. Archijerejskú svätú liturgiu slávil vladyka Ján Babjak SJ. Po skončení archijerejskej svätej liturgie mu naši veriaci odovzdali kyticu 30 červených ruží pri príležitosti jeho 30. ročnej kňazskej vysviacky s odslúžením 30 svätých liturgií a svätých ružencov. Svätá liturgia sa skončila sprievodom veriacich. Odchádzali sme z nej povzbudení, radostní a spokojní, že sme tento deň vďaka Bohu takto prežili.

22.4.2008  Duchovná obnova kňazov

Dňa 22.4.2008 sa v našej farnosti konala dekanská porada gréckokatolíckych kňazov staroľubovnianského protopresbyterátu spojená s duchovnou obnovou. Stretnutie bolo ukončené svätou liturgiou, ktorú celebroval dekan o. Daniel Galajda. Bolo na nej prítomných 14 kňazov. Zo svätej liturgie sme odchádzali povzbudení slovami o. Daniela, ktorý nás povzbudil k väčšej dôvere v Božie milosrdenstvo.